Depression er ikke en sygdom

Psykiske lidelser kan ikke sidestilles med fysiske sygdomme. Det er der intet grundlag for. Psykiatrien er i krise og mangler et fundament, mener to psykologer, der peger på nye løsninger.

 

Af Gitte Rebsdorf

 

Kan man være syg i sindet på samme måde, som hvis man har et brækket ben eller har sukkersyge?  Svaret fra store dele af den etablerede psykiatri har i mange år været ja. Psykiatere og andet personale sidestiller psykiske lidelser med det at have en fysisk sygdom som sukkersyge eller kræft. Men denne antagelse møder modstand fra flere fronter.

PsykiatriAvisen lever af din støtte, så hvis du synes journalistikken er vigtig, beder vi dig støtte arbejdet. Denne artikel er forbeholdt betalende abonnenter. Du kan læse mere om abonnement og donationer her:

 

 

 

Admin

View Comments

  • Eksistentielle udfordringer eller Existential Distress.
    Præcis!
    At man hele tiden leder efter det sygelige i en selv OG at man overta'r psykiatri sproget som patient. Psykiatrien bilder folk en masse ind. Se bare yngre patienter OG pårørende - de tror selv på den med " manglende sygdomsindsigt" - en kliché der er så sygelig. Og som si'r mere om behandlingssystemets benægtelse af sin egen "manglende sygdoms indsigt ".

  • Jeg undrer mig over udsagnet fra Agnes Ringer om at de 2 forståelser af patienten , altså en fra patienten selv og en fra personalet, at de ikke kan forenes ? Kan de virkelig ikke det ? Som det er nu, er den herskende forståelse personalets .. deres sygdoms forståelse bli'r sygdoms modellen. Det skal så selvfølgelig ikke være en "sygdoms forståelse " eller " sygdomsmodel". For konklusionen er jo at psykiske lidelser ikke er sygdomme. Vi ved fra dissekering af de 9479 hjerner at noget af hjernen på psykiatriske patienter med samme diagnose ligner hinanden og er anderledes end "normalfungerende " hjerner. Hvad kan vi bruge den forskning til ? Jeg ved det ikke? Det er vel lige en der er født uden en arm eller med hul i hjertet .. Det er jo ikke sygdom. Men så siger man at gener kan ændres efter fødslen til noget sårbart pga miljøpåvirkning, og de så også kan ændres tilbage til velfungerende gennem terapi. De skadede gener kan så føres videre så vidt uden at der er grebet terapeutisk ind. Det skal jeg lige læse op på igen. Psykiatrien har været i krisen i min verden, i over 30 år ,nærmere 40 år.

Recent Posts

Sårbar eller såret?

Psykiatrien sætter sig i sproget, som når man betegner sårede mennesker som sårbare, skriver Stefan…

1 uge ago

DR på guidet besøg i Guantánamo

Mediekommentar:  Journalist Anders Agger har været på et guidet besøg på Sikringen. Her giver DR…

1 måned ago

Regioner er glade for Big Pharma

Lundbeck støtter via sin fond Dansk Psykiatrisk Selskab og også flere medier. De danske regioner…

3 måneder ago

Min medicin gjorde mig syg med meningsløshed

Flere og flere mennesker bliver medicineret med psykofarmaka. Men hvad gør disse lægemidler ved os…

4 måneder ago

Byretsdom udhuler psykiatriloven, mener advokat

En by- og landsretsdom udhuler psykiatrilovens regler om frivillig indlæggelse, mener advokat. Men ifølge en…

4 måneder ago

Psykiatrien rummer større skandaler end den fra Randers

På afsnit C i Randers er en psykiatrisk overlæge blevet fyret. Men hvori består hans…

4 måneder ago