Psykolog Niels Bagge er en af initiativtagerne til oversættelsen af PTMF
Af Gitte Rebsdorf
Omkring 10 psykologer i Danmark har igennem et stykke tid brugt en del af deres fritid på at oversætte den 137 sider lange pixie version af et britisk alternativ til psykiatriske diagnoser.
Håbet er, at oversættelsen af The Power Threat Meaning Framework fra engelsk til dansk vil gøre den alternative tilgang mere tilgængelig for såvel fagfolk som almindelige mennesker, siger en af initiativtagerne, psykolog Niels Bagge fra Roskilde.
”Vi håber, at oversættelsen vil få betydning i forhold til definitionsretten i psykiatrien. The Power Threat Meaning Framework er et alternativ til det eksisterende diagnosesystem, hvor man typisk opfatter psykiske lidelser som sygdomme i biologisk forstand. I The Power Threat Meaning Framework derimod er man traumebaseret, og ser i højere grad på, hvad der er sket for individet mere end at søge efter, om der er noget i vejen med folk, således at man ser mennesket i sin kontekst,” forklarer Niels Bagge.
Subjektive vurderinger
Oversættelsen vil gøre ideerne i den i alt 400 sider lange udgivelse, der ligger til grund for The Power Threat Meaning Framework, PTMF, mere tilgængelige for danskerne.
Interessen for ideerne i PTMF har ifølge den britiske psykolog og initiativtager Lucy Johnstone været overvældende. I et interview med PsykiatriAvisen sagde Lucy Johnstone, at behovet for at finde alternativer til psykiatriske diagnoser bunder i, at det nuværende system ikke virker.
”Psykiatriske diagnoser er ikke videnskabelige men derimod subjektive vurderinger. Det kan ses i diagnosesystemerne. Det er velkendt, at DSM 5 og ICD10 ikke er videnskabeligt valide, og at systemerne ikke virker”, sagde Lucy Johnstone til PsykiatriAvisen i april 2021.
Opgøret med psykiatriske diagnoser som ADHD, skizofreni og angst åbner ifølge Niels Bagge samtidig op for en tiltrængt debat om, hvad psykisk lidelse egentlig er.
”Psykiatrien er domineret af læger. Medicin og medicinalindustrien spiller en stor rolle på området. Hele forståelsen af psykisk lidelse afspejler sig også i sproget. Men det er mit håb, at vi kan rykke ved nogle af disse opfattelser. I Norge bruger de for eksempel ”psykisk helse” som betegnelse for det, vi i Danmark kalder psykiatri. Det er vigtigt at kunne have en diskussion af det, og at kunne se mere fordomsfrit på, hvad der sker, når mennesker får det dårligt. Er det fordi, de har en sygdom, eller er det fordi, de har været udsat for noget i deres liv, som har påvirket dem? spørger psykologen
Mentale problemer med rod i fattigdom og overgreb
I modsætning til den gængse psykiatri så belyser PTMF, hvad forhold som fattigdom, overgreb og diskriminering betyder i forhold til udvikling af psykiske lidelser.
Psykiatriske diagnoser bliver typisk stillet ved hjælp af en række spørgsmål fra den såkaldte Hamilton skala. Det er spørgsmål, om man føler sig trist eller har svært ved at sove, eller koncentrere sig.
Bestemte symptomer som søvnløshed, vrede, angst, eller hallucinationer skal være til stede og have et bestemt forløb for, at diagnosen kan stilles.
Men diagnoserne bliver stillet helt uden skelen til, hvad der måtte være sket i det pågældende menneskes liv.
Det er ifølge Lucy Johnstone problematisk.
”Vi ved fra undersøgelser, at størstedelen af mennesker med mentale problemer har været udsat for overgreb, er fattige eller socialt udsatte. Men det er forhold, som den gængse psykiatri slet ikke medtænker”, sagde hun til PsykiatriAvisen i 2018.
De cirka 10 psykologer i Danmark forventer at være færdige med oversættelsen sidst på sommeren, og herefter er det meningen, at arbejdet skal offentliggøres på den bristiske psykologforenings hjemmeside, The British Psychological Society, hvorfra man frit vil kunne downloade den danske oversættelsen.
Læs også artiklen Psykiatriske diagnoser er meningsløse
Psykiatrien sætter sig i sproget, som når man betegner sårede mennesker som sårbare, skriver Stefan…
Mediekommentar: Journalist Anders Agger har været på et guidet besøg på Sikringen. Her giver DR…
Lundbeck støtter via sin fond Dansk Psykiatrisk Selskab og også flere medier. De danske regioner…
Flere og flere mennesker bliver medicineret med psykofarmaka. Men hvad gør disse lægemidler ved os…
En by- og landsretsdom udhuler psykiatrilovens regler om frivillig indlæggelse, mener advokat. Men ifølge en…
På afsnit C i Randers er en psykiatrisk overlæge blevet fyret. Men hvori består hans…
View Comments
For mig personligt er der intet nyt i den tankegang, så det er absolut et skridt - eller mange skridt - i den rigtige retning - væk fra faglig ignorance, sygeliggørelse og livsfarlige medikamenter.
Hvad der er sket i menneskers liv, handler også om vores relationer, om hvor sensitive vi er, hvad vi putter i vores kroppe, og hvordan vi håndterer livets udfordringer, så lad os tage fat, og nedlægge store dele af psykiatriens misbrug af tvang, psykofarmaka m.v.
Tak for endnu en oplysende artikel, med en positiv vinkel på et bud på fremtidens helse 💜.