Forskere uenige om depressionsmedicin

18. september 2024

Forskning finansieret af industrien er mere positiv overfor depressionsmedicin end uafhængig forskning og konkluderer, at kun få procent får alvorlige ophørsgener.

 

Af Gitte Rebsdorf

En række forskere går nu i rette med et tysk forskerhold, som tidligere i år konkluderede, at det kun er få procent, der får alvorlige helbredsproblemer, når de forsøger at stoppe med depressionsmedicin.

I et studie som bliver offentliggjort i dag i Lancet Psychiatry peger britiske forskere peger på, at der er fejl i det tyske studie. De kritiserer, at det tyske forskerhold med Jonathan Henssler i spidsen har konkluderet, at kun 15 procent får ophørssymptomer, når de forsøger at stoppe med at tage depressionsmedicin, og at kun tre procent får alvorlige problemer.

Ifølge Mark Horowitz, som er medforfatter til ”Maudsley Deprescribing Guielines” er det problematisk, at det tyske studie undersøger ophørssymptomerne hos folk, der har brugt antidepressiv medicin i kortere tid, ofte mindre end 12 uger. De fleste bruger medicinen i flere år.

”Det tyske studie er ikke velegnet til at identificere ophørssymptomer, fordi man fokuserer på kortvarige forsøg. Det er uheldigt, at det tyske studie på den måde er med til at skabe forvirring om de alvorlige helbredsproblemer, folk oplever, når de holder op efter lang tids brug af antidepressiva,” udtaler Mark Horowitz, der er under uddannelse til psykiater.

De fleste studier i Henssler undersøgelsen, som blev omtalt i flere britiske medier i juni måned i år, er finansieret af medicinalindustrien. 83 procent blev betalt af industrien

Forskning finansieret af industrien er således mere positiv overfor depressionsmedicin, og resultaterne i Jonathan Henssler og hans kollegers forskning afviger markant fra, hvad forskningen tidligere har vist.

Medicinalindustriens rolle?
I den kommende tid vil PsykiatriAvisen bringe en række artikler om medicinalindustriens rolle i psykiatrien. Hvordan viser den sig? Og hvad betyder den for behandlingen?
Hvis du vil støtte vores journalistik og arbejde for et paradigmeskifte, kan du læse mere her:

En undersøgelse fra 2019 af professor John Read, University of East London og Dr. James Davies fra Roehampton University viser, at mere end halvdelen, nemlig 56 procent får ophørssymptomer og 46 procent beskriver dem som alvorlige.

”Det er bekymrende, at et så fejlbehæftet studie kan blive offentliggjort i et velanset tidsskrift som Lancet. De vildledende påstande risikerer at underminere det store arbejde, som forskere, klinikere og patienter har udført for at få hjælp til millioner af mennesker verden over, som forsøger at komme ud af  depressionsmedicin” udtaler professor John Read.

Når man stopper med at bruge depressionsmedicin, vil der komme fysiske og psykiske reaktioner i varierende grad. Det kan være elektriske stød i hjernen, svimmelhed, muskelspasmer og hallucinationer. Der kan gå måneder eller år, før disse ophørssymptomer er væk.

Hvis du vil vide mere om emnet så læs med her:

https://www.psykiatriavisen.dk/2018/10/12/millioner-ramt-af-udtrapningsproblemer/

https://www.psykiatriavisen.dk/2023/02/10/hjaelp-til-millioner-af-mennesker-som-vil-ud-af-psykofarmaka/

https://www.psykiatriavisen.dk/2022/09/19/som-om-hjerne-og-krop-braender/

 

1 Comment

Skriv et svar

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

PsykiatriAvisen har brug for din støtte

…så hvis du synes vores journalistik er vigtig, beder vi dig købe et abonnement

Læs mere >

Poul Videbech kan ikke anbefales

Foredrag

Vil du bestille et foredrag om psykiatri så læs mere

Forrige opslag

Neuroleptika gør folk forpinte

Seneste fra Artikler

S og SF vil have mere medicinfri behandling

S og SF vil have medicinfri tilbud

Det stigende antal førtidspensioner hos mennesker med psykiske lidelser er bekymrende, mener S og SF. De ønsker begge medicinfri behandling, og den

Kritik af medicin skaber angst

Reaktionerne kan ofte være voldsomme, når der er debat om behandling med psykiatrisk medicin. Det er der en god forklaring på, mener
Gå tilToppen

Don't Miss