Categories: Artikler

Lundbecks rolle i psykiatrien er problematisk, mener politiker

Reglerne for medicinalvirksomheders rolle i psykiatrien bør strammes op, mener Alternativet, som har kaldt sundhedsminister i samråd om en række Lundbeck videoer.

Af Gitte Rebsdorf

Sundhedsminister Sophie Løhde (V) bliver kaldt i samråd om medicinalindustriens rolle i psykiatrien. Det sker efter at PsykiatriAvisen i en række artikler har beskrevet industriens rolle i psykiatrien og, at psykiatere betalt af Lundbeck i en række videoer underviser om, hvordan man fastholder patienter på medicin.

”Det er helt grundlæggende meget problematisk, at der er de her relationer mellem industri og psykiatere. Det vil vi stille spørgsmål til ministeren om,” siger Alternativets psykiatriordfører, Helene Brydensholt. Hun oplyser, at samrådet vil indgå i et samråd om gratis kurser fra Novo Nordisk.

Stod det til partiet så burde medicinalindustrien slet ikke spille en rolle i uddannelsen af sundhedspersonale.

”Vi ser hellere, at det er det offentlige, som tager sig af den funktion, så der ikke bliver en sammenblanding mellem industri og receptblok,” siger psykiatriordføreren.

Som beskrevet i PsykiatriAvisen er psykiater Charlotte Emborg Mafi fortaler for at fastholde mennesker med diagnosen skizofreni på medicin også ved at bruge en særlig langtidsvirkende behandling, hvor man sprøjter medicin ind i en muskel.

Ifølge Charlotte Emborg Mafi så mindsker det dødeligheden. Men forskere uden tilknytning til industrien er uenige med Charlotte Emborg Mafi.

Hun er tilknyttet otte medicinalvirksomheder, hvorfra hun over en treårig periode har modtaget et samlet honorar på omkring 325.000 kroner, fremgår det af Lægemiddelstyrelsens liste over personer der samarbejder med industrien.

Medicinalindustriens rolle?. PsykiatriAvisen bringer en række artikler om medicinalindustriens rolle i psykiatrien. Hvordan viser den sig? Og hvad betyder den for behandlingen?
Hvis du vil støtte vores journalistik og arbejde for et paradigmeskifte, kan du læse mere her:

Samarbejdet mellem Charlotte Emborg Mafi og medicinalindustrien er dog mere omfattende end det, og går mindst tilbage til 2017, viser oplysninger PsykiatriAvisen har bedt om hos Lægemiddelstyrelsen.

Psykiateren optræder desuden som ekspert i en række Lundbeck videoer. Her belærer hun om, hvordan det er vigtigt at opbygge en god relation således, at patienten overholder den medicinske behandling

Medicinalvirksomheden Lundbeck spiller tilsyneladende en stor rolle i uddannelsen af sundhedspersonale i psykiatrien. Via Lundbeck Institute og uddannelsesplatformen, Progress in Mind, The Psychiatry & Neurology Resource Center tilbyder virksomheden både undervisningsmateriale og seminarer, fremgår det af deres hjemmeside. Lundbecks forretningsområde er netop produktion og salg af psykofarmaka.

En sådan sammenblanding af interesser er ifølge Alternativet uacceptabel.

”Det lyder problematisk ud fra et patientperspektiv, og det er vigtigt at sørge for, at lovgivningen er i orden på dette område. Først og fremmest skal der være mere gennemsigtighed,” siger Helene Brydensholt.

Hvor stor en rolle Lundbeck spiller i forhold til behandlingen i psykiatrien og uddannelsen af medarbejderne, er det ikke muligt at få et svar på. Region Hovedstaden har oplyst, at man intet centralt overblik har over hvilke uddannelsestilbud og faglige arrangementer, medarbejderne deltager i.

Det er utilstrækkeligt, mener Helene Brydensholt.

”Det er i sig selv en pointe, at regionerne ikke har noget overblik. Vi kan kun få disse oplysninger, hvis medicinalvirksomheden selv vælger at oplyse om det. Det skal vi have en dialog med sundhedsministeren om og om det skal være et krav, at firmaerne selv skal lægge oplysninger frem,” siger hun.

 

Læs også artiklen om hvordan forskning finansieret af industrien er mere positiv overfor depressionsmedicin end uafhængig forskning

 

Admin

Recent Posts

Psykiatere mangler indsigt i oplevet medicin

Folks oplevelse af at tage psykofarmaka er vigtig og bør spille en rolle i psykiatrien,…

1 dag ago

Psykiater er budbringer for Lundbeck

Psykiater Charlotte Emborg Mafi er ansat i det offentlige sundhedsvæsen til at hjælpe skizofrene patienter.…

3 uger ago

Psykiater med tætte bånd til industrien misinformerer om behandling

Ifølge psykiater Charlotte Emborg Mafi så lever skizofrene patienter, der får depotbehandling, altså medicin, som…

4 uger ago

Forskere uenige om depressionsmedicin

Forskning finansieret af industrien er mere positiv overfor depressionsmedicin end uafhængig forskning og konkluderer, at…

1 måned ago

Neuroleptika gør folk forpinte

Journalist på Weekendavisen, Lone Frank, er god til at promovere sig selv, og mange af…

2 måneder ago

Kristeligt Dagblad misinformerer om psykiatri

Ved helt ukritisk at bruge bestemte eksperter er Kristeligt Dagblad med til at vildlede befolkningen…

2 måneder ago