En by- og landsretsdom udhuler psykiatrilovens regler om frivillig indlæggelse, mener advokat. Men ifølge en juridisk ekspert er der ikke begået fejl. Bag den faglige uenighed er en 47-årig mand, som har været tvangsindlagt i omkring et år.
Af Gitte Rebsdorf
Folk, som overvejer at lade sig frivilligt indlægge i psykiatrien, skal tænke sig om en ekstra gang. Det viser domme fra Københavns Byret og fra Østre Landsret.
Hovedpersonen i disse domme er 47- årige Søren Andersen. Han opsøger den 21. december 2023 Psykiatrisk Center Amager og lader sig frivilligt indlægge. Han har sociale problemer, har ikke noget sted at bo og har længe følt sig presset, fremgår det af akter fra sagen.
”Jeg havde ikke andre steder at gå hen. Det var ikke fordi, jeg havde noget ønske om at komme i psykiatrien, men der var bare ikke andre muligheder,” fortæller Søren Andersen.
Da han vågner op dagen efter den 22. december, beder han om at blive udskrevet. Han har ikke gode erfaringer med psykiatrien og føler sig ikke tryg der. Efter en del snak med personalet får han sine ejendele og sin ADHD-medicin med sig samt en liste med telefonnumre til herberger.
Han forlader hospitalet og går hen for at finde et tog. Men det er koldt, og han går tilbage og sætter sig i hospitalets foyer. Mens han sidder der og er ved at finde ud af hvilket herberg, der har plads til ham, kommer en psykiatrisk overlæge forbi. Søren Andersen kender ham fra tidligere, og kan mærke at maven trækker sig sammen i frygt. Psykiateren siger til ham, at han er psykotisk, og at han er tvangstilbageholdt. Det afviser Søren Andersen og forlader herefter stedet, fremgår det af dokumenter i dommen fra Københavns Byret.
Kan ikke finde herberg
Søren Andersen har imidlertid ingen steder at gå hen, og det er en kold decemberdag. Derfor sætter han sig ind i metroen, som han kører rundt med det meste af dagen samtidig med, at han forsøger at finde et herberg, der har plads til ham.
”Jeg havde det elendigt. Jeg var bange. Bange for at psykiatrien skulle finde mig og udsætte mig for en voldsom indlæggelse, som jeg tidligere har været udsat for,” fortæller Søren Andersen.
Ubehaget bliver værre, og flere gange mister han hørelsen, noget han aldrig har prøvet tidligere, og til sidst ser han ikke anden udvej end at tage til Rigshospitalet.
Her fører en læge ham til traumecenteret, og mens han venter der i forventning om at blive tilset af en høre-og næse specialist dukker fire betjente op. De lægger ham med magt ned på gulvet og lægger ham i håndjern.
”Det var vildt ubehageligt. Jeg kunne stadig ikke høre noget og at blive udsat for en så hårdhændet behandling samtidig, var forfærdeligt,” husker Søren Andersen.
Derefter blev han sat ind i en bil og kørt tilbage til Psykiatrisk Center Amager, fremgår det af domsakterne.
Tvangstilbageførsel i strid med loven
Sådan bliver du medlem
Hvis du synes journalistikken på PsykiatriAvisen er vigtig, kan du være med til at sikre, at den fortsætter ved at blive medlem. Du kan læse mere her
Men ifølge advokat Frederik Jepsen, fra Blicher Fuhr Advokatfirma, er denne tvangstilbageførsel i strid med loven
”Efter min opfattelse er det i strid med psykiatriloven. Søren Andersen lader sig frivilligt indlægge og beder om at blive udskrevet og får sine ejendele med sig og forlader afdelingen. Den efterfølgende tvangstilbageholdelse, der bliver udført, da Søren sætter sig i hospitalets foyer, er derfor ikke lovlig. Man kan ikke lave en tvangstilbageførsel, når patienten er udskrevet efter den frivillige indlæggelse,” mener Frederik Jepsen.
Ifølge advokaten er det vigtigt at sondre mellem en tvangstilbageførsel og tvangsindlæggelse. Hvis Søren Andersen var blevet tvangsindlagt, skulle der ifølge psykiatriloven have været to læger til stede. Det var der ikke.
Men Københavns Byret nåede frem til en anden konklusion, da de afsagde dom i sagen den 20. februar i år. Søren Andersen fik ikke medhold. Ankesagen i Østre Landsret gav samme resultat, og for nylig har Procesbevillingsnævnet afvist at sagen kan føres for Højesteret. Det undrer advokat Frederik Jepsen. I hans øjne er sagen principiel.
”Det Landsretten lægger til grund for afgørelsen er, at man kun er udskrevet, når lægerne siger det. Det udhuler fuldstændig psykiatriloven, og som jer ser det, ændrer dommene lovgivningen. Alle der lader sig frivilligt indlægge kan forlade psykiatrien igen. Dog kan de tvangstilbageholdes, hvis en psykiater vurderer, at det er nødvendigt. Men det skal ske, mens de er indlagt. Hvis de har forladt hospitalet, er det en ny situation. Sådan er reglerne, men med disse domme er det ændret ”siger han.
Det er professor i psykiatri- og sundhedsret fra Retspsykiatrisk Forskningsenhed ved SDU, Søren Fryd Birkeland ikke enig i. Han har vurderet begge domme, og mener, at de afspejler lovgivningen.
”Det er en kompliceret sag, men som jeg ser det, er der ikke begået fejl,” siger han.
Det komplicerede består i, at Søren Andersen selv har ladet sig indlægge og selv er gået igen, uden at en psykiater har taget stilling til det.
I sundhedsvæsenet er der et generelt princip om at indlæggelse og behandling er frivillig. Men psykiatrien adskiller sig fra somatikken, påpeger eksperten.
”Hvis en patient på psykiatrisk hospital begærer sig udskrevet, må udskrivelsen ifølge psykiatriloven afvente overlægens stillingtagen, og indtil da betragtes patienten ikke udskrevet. Overlægen skal dog hurtigst muligt meddele patienten sin beslutning, om patienten kan udskrives eller skal tvangstilbageholdes,” siger Søren Fryd Birkeland.
Da Søren Andersen den 22 december sidste år forlod psykiatrisk hospital på Amager, var det netop uden, at den psykiatriske overlæge havde taget stilling til det, og ifølge Søren Fryd Birkeland er det nødvendigt, også selv om Søren Andersen var frivilligt indlagt. Det fremgår af paragraf 10 stykke 3 oplyser professoren.
”Det skal tages for pålydende. Der er nogle særlige udfordringer i det her tilfælde, fordi patienten forlader hospitalet. I sådanne situationer foretager personalet ofte et bekymringsopkald til politiet, så politiet er opmærksomme på, at der er en psykiatrisk patient, som har forladt afdelingen og kan have brug for hjælp” siger Søren Fryd Birkeland.
Værre end at være i fængsel
Men selv om Søren Andersen nu har været tvangsindlagt i psykiatrien i omkring et år, så har han ikke fået hjælp i psykiatrien. Den lange tvangsindlæggelse har i stedet skadet, mener Søren Andersen
”Jeg har ingen retssikkerhed og ingen lytter til det jeg siger,” udtaler han.
Den psykiatriske overlæge siger til ham, at han er sindssyg. Søren Andersen er ikke enig. Men det har ikke betydning. Psykiateren bestemmer suverænt, om han er normal eller sindssyg.
Under denne et år lange indlæggelse har den 47-årige mand været spærret inde samtidig med, at han er blevet tvangsmedicineret. Selv siger han at medicinen ikke hjælper, og at der er forfærdelige bivirkninger. Men det får ikke psykiaterne til at stoppe medicineringen. Det kan man se i en række YouTube videoer
At Søren Andersen bliver tvangsmedicineret samtidig med at der er alvorlige bivirkninger fremgår også af hans journal. Den 28. januar står følgende:
Tvangsmedicin kl. 09:00 Som led i tvangsbehandling modtager pt. smeltetabl. Abilify 30 mg opslæmmet i vand. Pt. fremstår diskussionslysten, og modtager medicin under verbale protester. TVP2 påtegnet.
Senere på dagen kl 13.18 skriver en læge således i journalen:
Pt klager over svær uro i hoved og krop, særligt i ben. Kan næsten ikke være i sig selv. Står uroligt og kan ikke holde benene stille. Vandrer rundt på gangen. Angiver forværring af uroen i dag. Netop øget til 30 mg Abilify. Man kan mistænke akatisi som følge af øgning af Abilify. Har fået 30 mg Oxapax kl. 12:20. Effekt dog utilstrækkeligt. Man kan afprøve Propanolol i håb om effekt på akatisi.
Psykiateren skriver altså, at Søren Andersen har meget alvorlige bivirkninger af medicinen. Akatisi er en alvorlig bivirkning. Men alligevel fortsætter medicineringen. I nogle af sine youtube videoer fortæller Søren Andersen om, at han er besvimet efter at have fået neuroleptika.
”Hvis jeg bliver vred og opkørt, når jeg skal tvangsmedicineres, så siger de, at jeg er psykotisk. Men jeg bliver vred og opkørt på grund af det, de udsætter mig for,” siger han.
Søren Andersen er ikke alene om at blive udsat for tvang i psykiatrien. Den samlede brug af tvang i psykiatrien er steget, selv om der har været et erklæret politisk mål om at nedbringe den.
Ifølge tal fra Sundhedsstyrelsen blev 5686 i en et årig periode fra 1. juli 2022 til 30 juni 2023 udsat for en eller flere tvangsforanstaltninger. Det er 165 flere end året før.
Læs også artiklen psykiater kritiseres for at ville tvangsmedicicinere patient til tavshed
Læs også artiklen om en førende psykiater, som bijobber for Lundbeck og som underviser om, hvor vigtigt det er, at den medicinske behandling overholdes.