Presseklip søndag d. 24. februar, 2019
Psykologisk støtte kan hjælpe når man forsøger at trappe ud af antidepressiv medicin.
Mad In America, d. 21. februar, 2019
En nylig systematisk gennemgang og meta-analyse, publiceret i Annals of Family Medicine, sammenligner effekten af procedurer for Tapering-udtrapning af antidepressiv medicin i 12 forskellige studier.
Mad In America har opsummeret analysens konklusioner og skriver, at det overordnet er langt mere effektivt at trappe ud af medicinen med hjælp fra specialister, enten psykologer eller psykiatere.
Udtrapningsmetoden ‘Tapering’ er en metode, hvor dosis reduceres gradvist over en længere periode.
Australske børn som forgifter sig selv med medicin er fordoblet på et årti
The Guardian Australien, d. 20. februar, 2019
Antallet af australske børn, som med vilje forgifter sig selv med medicin som paracetamol og antidepressiv medicin, er fordoblet over det seneste årti. Eksperter siger, at det kan indikere en fremtidig stigning i antallet af børn og unge, som begår selvmord.
Sundhedspersonale i England får måske lov at springe kø over
The Independant, d. 20. februar, 2019
Læger, sygeplejersker og andre medarbejdere i NHS (National Health Service) burde have tilladelse til at springe foran resten af befolkningen i køen til behandling af psykiske problemer, ifølge et forslag som bakkes op af Sundhedsministeren i England, Matt Hancock.
Sundhedsreformen og psykologerne
Debatindlæg i Dagbladet Jyllands-Posten, d. 20. februar, 2019
Det er efterhånden 20 år siden, at man i Norge lavede en reform af landets psykiatri, så læger og specialpsykologer kom til at dele behandlingsansvaret for patienten – det er på høje tid, noget lignende sker i Danmark.
Sådan skriver Birte M. Andersen, folketingskandidat for Venstre. Hun tilføjer, at specialpsykologernes særlige viden og kunnen skal bedre i spil, og at regeringen ønsker klarhed over specialpsykologernes kompetencer, så disse kan udnyttes bedre.
https://jyllands-posten.dk/aarhus/meninger/breve/ECE11171128/sundhedsreformen-og-psykologerne/
Sammenhæng giver mindre vold i psykiatrien
Kristeligt Dagblad, d. 18. februar, 2019
På Amager er antallet af voldsepisoder nedbragt efter introduktionen af Botilbudsteamet, som følger syge borgere mellem de kommunale socialpsykiatriske tilbud og indlæggelserne i behandlingspsykiatrien.
I den tid tilbuddet har eksisteret er der både sket fald i arbejdsskader på de socialpsykiatriske bosteder, samt reducerede indlæggelsestal i behandlingspsykiatrien.
Kristeligt Dagblad har interviewet ‘Røde Ulv’, som forklarer hvorfor Botilbudsteamet gør livet nemmere for ham.
Irske psykiatere behandler børn for ‘Gaming forstyrrelse’
Independant Irland, d. 17. februar, 2019
Irske psykiatere behandler børn for spilleafhængighed, inklusive børn som står op om natten for at spille online computerspil med folk fra andre tidszoner. Konsulent i børne- og ungdomspsykiatri i Irland, Dr. Gerry McCarney, siger, at man ser børn og unge med en adfærd, der er blevet problematisk for dem selv. Men de er ikke er i stand til at stoppe selvom adfærden er skadelig. Det er især den forstyrrede søvn som vækker bekymring.
Presseklip udkommer ikke i vinterferien, men er tilbage søndag den 24. februar.
Presseklip søndag d. 3. februar, 2019
Politikere i England skal gøre mere for at hjælpe teenagere
Kronik i The Guardian, d. 2. februar, 2019
Det er sikkert tilfredsstillende for regeringen at pege fingre af de rige tech chefer i San Fransisco. Men hvis Matt Hancock (Englands sundhedsminister) virkelig er så fast besluttet på at hjælpe triste teenagere, så kunne han starte med at få styr på Camhs, child and adolescent mental health services, som er blevet decimeret under hans eget partis besparelser.
Kronikken er skrevet efter at en 14-årig engelsk piges selvmord, i britiske medier, har været forbundet med brugen af sociale medier (red.)
Forskere udfordrer fortolkning af meta-analyse af antidepressiv medicin
Mad In America, d. 1. februar, 2019
Forskere sætter spørgsmålstegn ved overvurderede resultater af en stor metal-analyse af antidepressiv medicin og peger på, at der er et kulturelt pres som får folk til at bruge disse stoffer for at opnå en hurtig løsning.
Forskerne foreslår, at ærlighed fra klinikere i forhold til usikkerhederne i meta-analysens fund kan forbedre den samlede behandlingsproces, hvilket kan forbedre patienters forløb.
Patient undgår indlæggelse, når systemet samarbejder
DR, d. 31. januar, 2019
I Silkeborg Kommune skal psykisk syge kun henvende sig ét sted for at få hjælp. Det giver færre indlæggelser, skriver DR. Anna Patricia tager til Psykiatriens Hus i Silkeborg, når hun får det dårligt. Når man midlertidigt bor på Psykiatrien Hus i Silkeborg, kan man komme og gå som man vil, hvilket man ikke kan, når man er indlagt på en traditionel psykiatrisk afdeling. Dette er ifølge Anna Patricia en fordel.
Huset blev indviet i 2012, og de første år faldt antallet af indlæggelser på psykiatrisk hospital fra området med 42,9 procent.
Selvmord: Er det de nye eller de gamle medier,der er de skyldige
Kommentar fra David Healy på hans blog, d. 30. januar, 2019
I ugen fra d. 22. til d. 27. januar blev mange briter forfærdede over historien der handlede om en 14-årig piges død. Det var top historien hos BBC i flere dage og på forsiderne af aviser som The Guardian. Vinklen på historierne var, at de sociale medier var de skyldige. Var denne triste historie blot en anledning for De gamle medier til at være endnu mere kyniske end De nye medier?
Den største årsag til selvmord og selvmordsadfærd hos unge er sandsynligvis den medicin, de tager. Men selvom BBC flere gange er blevet overrakt en historie, der fortæller, hvordan den samlede litteratur på denne medicin er skrevet af spøgelses-forfattere, hvordan data i studierne er hemmeligholdt, og at regulatorer har godkendt medicinen på baggrund af negative resultater, og at officielle retningslinier anbefaler disse medikamenter, selvom de ved, at reultaterne fra studierne er negative, har BBC gang på gang dumpet håndteringen af denne historie. Og Guardian og lignende aviser er ligeså ringe.
https://davidhealy.org/suicide-are-old-media-or-new-media-to-blame/
Forurenet luft øger risiko for depression
The Guardian, d. 30. januar, 2019
Børn, som er vokset op i områder med luftforurening, er i betydeligt højere risiko for at udvikle svær depression, når de er fyldt 18, viser forskning.
I den første analyse af hvor meget luftforurening påvirker teenageres mentale helbred, fandt forskere, at unge er i tre til fire gange højere risiko for at have depression, når de fylder 18, hvis de har været udsat for dårlig luft i en alder af 12. Sammenligning med tidligere forskning indikerer, at luftforurening er en større risikofaktor end fysisk misbrug i udviklingen af depression hos teenagere.
Som psykisk syg står du nederst i velfærdsstatens hierarki
Debatindlæg i Dagbladet Jyllands-Posten, d. 30. januar, 2019
”I 2017 døde 187 mennesker i trafikken og 600 døde af selvmord. Jeg kan godt forstå, at man kommer dertil. Jeg har selv været der. Jeg kan godt forstå, at man giver op på livets rejse, når den eneste hjælp, man bliver mødt af ved lufthavnsbåndet i psykiatrien, er et pilleglas.
Forholdene og tallene skriger på handling, men man må som psykisk syg erkende, at der ikke kommer en aften i “Vild med dans”, ingen forskningsmidler til at kurere dig og ingen hjælp andet end et pilleglas.”
Presseklip søndag d. 27. januar, 2019
Flere københavnske skolebørn med diagnoser fører til millionsparerunde på hovedstadens skoler
Dagbladet Politiken, d. 26. januar, 2019
Der dukker flere og flere børn op med diagnoser som især adhd og autisme, der kræver specielle undervisningstilbud. De stigende udgifter har ført til krav fra politikerne om, at skolerne og en række dagtilbud til skolebørn i år skal spare 1 procent. En mejetærsker, der klipper det samme af alle budgetter. Børne- og ungdomsborgmester Jesper Christensen (S) erkender, at en besparelse på 1 procent sagtens kan mærkes derude.
Dårlig søvn hos befolkningen fortjener lige så meget opmærksomhed som fedmeepidemien, advarer hjerneforskere
The Independant, d. 25. januar, 2019
Forskere sammenkæder mangel på søvn med dårlig hukommelse, depression og risiko for Alzheimers sygdom.
I 1942 viste en Gallup undersøgelse, at voksne sov 7.9 timer pr. nat. I 2013 havde den gennemsnitlige voksne skåret mere end en time af søvnen. I 2016 rapporterede CDC, Centres for Disease Control and Prevention, at en tredjedel af voksne ikke får de anbefalede syv timers søvn.
NHS England vil ordinere ‘app terapi’ til børn med mild depression
The Guardian, d. 23. januar, 2019
NICE, The National Institute for Health and Care Excellence, anbefaler brugen af smartphone apps til børn imellem fem og atten år, som er diagnosticeret med mild depression, skriver The Guardian. Disse apps skal være et instrument, der kan tilbyde CBT, Cognitive Behavioural Therapy, så lange ventetider til at se en terapeut kan afhjælpes, samt så presset på NHS’ børne- og ungdoms afdeling kan nedbringes.
https://www.theguardian.com/society/2019/jan/23/nhs-prescribe-app-therapy-children-depression
FN repræsentant sætter fokus på menneskerettighedskrænkelser i psykiatrien
Mad In America, d. 22. januar, 2019
I en ny udgave af World Psychiatry, argumenterer Dr. Dainius Pūras, United Nations Special Rapporteur on the right to health, sammen med Dr. Piers Gooding, forsker ved University of Melbourne, for, at status quo i behandlingen af psykiske lidelser ikke længere er tilfredsstillende. Dde kræver politisk initiativ og ressourcer til at bekæmpe tvang og fremme menneskerettighederne i psykiatrien.
Psykisk syge har større risiko for at miste ydelser i England
The Guardian, d. 22. januar, 2019
Mennesker med psykiske lidelser som psykose, angst og depression har meget større risiko for at få deres ydelser stoppet end mennesker med somatiske lidelser, viser nyt studie. Ydelsesmodtagere der har en psykiatrisk lidelse har 2.4 gange så høj risiko for at miste deres ret til DLA, disability living allowance, ved et skift til PIP, personal independence payments.
Fundene i studiet er baseret på nationale data for 327.000 borgere der skiftede fra DLA til PIP, mellem april 2013 og oktober 2016.
Depression: Hvorfor kan man ikke bare tage sig sammen?
Kristeligt Dagblad, d. 21. januar, 2019
Hvordan er det at leve med en depression? Og hvad er en depression egentlig? Det er nogle af de spørgsmål, teaterstykket Menneskebyrden i Skuespilhuset tager op.
Stykket er blandt andet støttet af Lundbeck Fonden og er kommet i stand i et samarbejde mellem Københavns Universitet, vidensinstitutionen Enactlab og teater-institutionen Stages of Science, som forsøger at kombinere scenekunst og forskning.
https://www.kristeligt-dagblad.dk/depression-hvorfor-kan-man-ikke-bare-tage-sig-sammen
Psykiatrien er løsningen på hjemløse
Debatindlæg i Dagbladet Jyllands-Posten, d. 21. januar, 2019
Hjemløse og psykiatri hænger ofte sammen, skriver Susan Kronborg, folketingskandidat for Radikale Venstre i Østjylland. Hun tilføjer, at det er nødvendigt at få psykiatrien på finansloven, sådan at der kan foregå en samlet og langtidsholdbar organisering af de tilbud og muligheder, der skal til for den rette behandling, samt at Danmark skal sikre, at personer med både psykisk sygdom og misbrug (dobbeltdiagnoser) bliver behandlet og ikke falder ned mellem to stole.